Fundera på följande

Fundera på följande. När du precis skall ringa en kund, sekunden innan du skickar ett mail eller när du kliver in på mötet med kunden. Fundera en gång till på följande fråga. Kommer det jag vill erbjuda att hjälpa denna kund med att lösa något problem, eller tillföra ett stort värde i dennas vardag? Om svaret är ja. Grattis vad roligt! Nu har du bara att övertyga kunden om hur fantastisk dess verksamhet kommer bli efter att du fått leverera. Om svaret är nej. Boka av mötet och gå hem och fundera på varför du ens försöker. Byt jobb! Eller gå och träna eller ta en yogaklass eller ät en glass i solen och filosofera lite. Allt vi gör inom försäljning är till för att skapa värde, värde för kunden ger värde för dina ägare och värde för dig. Happy Sales Day!

Kommentera gärna: